Saab och BMW
Saab
Saab Automobile var en svensk biltillverkare som 1947 bildades i Linköping. Den första personbilen som kom ut var Saab 92001 som visades samma år som verksamheten bildades. Företaget nådde sina stora framgångar under den senare halvan av 1900-talet med bilmodeller som Saab 900 och Saab 9000. Företaget valde år 1990 att separera Saabs personbilsdivision till ett eget bolag som köptes upp av General Motors, det amerikanska företaget, år 2000. Det fortsatte att lanseras Saab-modeller ända fram till 2010-talet.
År 2010 köpte Spyker, ett nederländskt bolag, upp Saabdivisionen. Men efter drygt ett år hade bolaget satts i konkurs. 2012 meddelades det att NEVS, National Electric Vehicle Sweden, hade tecknat ett avtal om att förvärva tillgångarna i konkursboet efter bolaget Saab Automobile AB. NEVS hade dessutom fått rättigheterna till att använda varumärket Saab och 2013 tog de upp serieproduktionen av Saab 9-3. Tillverkningen av modellen fortsatte fram till 2015. Företaget bestämde sig då för att använda anläggningen till att skapa reservdelar och framtida utvecklingar av el- och hybridbilar.
BMW
BMW var från början ingen biltillverkare direkt. Det grundades i början på 1900-talet som en flygmotortillverkare. Det var efter första världskriget som företaget började tillverka fordon, dock var det främst motorcyklar. Det dröjde några år innan den första personbilen lanserades. De hade stor framgång under ett antal år men stötte på ekonomiska problem efter andra världskriget.
De ekonomiska problemen fortsatte och på slutet av 1950-talet var företaget nära på att säljas till Daimler-Benz. Men innan det kunde ske gick företagsledaren Herbert Quandt in och tog över. Det var den förändring företaget behövde. Företaget kom med nya bilmodeller under 1960-talet, BMW 1500 anses vara en milstolpe, därefter kom fler modeller som hjälpte företaget att ta sig ur de ekonomiska problemen, bland annat BMW 1600 och sedan BMW 1600-2.
På 1970-talet fortsatte företaget att utvecklas och de kom ut med nya bilmodeller. År 1972 lanserade de till exempel 5-serien, vilket följdes av 3-serien, 6-serien och 7-serien. I samband med sina framgångar valde BMW att öppna fler kontor och fortsätta sin utveckling. På 1990-talet öppnade de kontor i fler länder och 1998 köpte företaget rättigheterna till bilmärket Rolls-Royce vilket hjälpte företaget på ett positivt sätt.
Idag har BMW en relativt hög status och ligger i konkurrens med andra välkända bilmärken som Audi och Mercedes. Bilarna har hög kvalitet och företaget har spridit sig till de flesta länder och fortsätter att utveckla sig i en stadig takt.