Att välja bilförsäkring

Att välja bilförsäkring

Vilken försäkring passar mig bäst? Behöver jag några speciella tillägg? Det är inte alltid lätt att avgöra vilken bilförsäkring som är bäst. Det finns flera frågor du måste svara på innan du tecknar en försäkring. Här kommer några tips på vad du bör tänka på.

Jämför bilförsäkringar

Priset är en del av valet som spelar rätt stor roll för många, men du bör även ta reda på vilket skydd som ingår i priset och om det verkligen är värt vad det kostar. Det enklaste sättet att ta reda på vilken försäkring som passar dig bäst är att jämföra bilförsäkring och se vilket som känns bäst. Det är möjligt att jämföra ett flertal försäkringar och från olika bolag, vilket gör att du slipper sitta och leta flera timmar för att hitta informationen.

För att välja den rätta försäkringen bör du först svara på ett antal frågor som hur ofta du kör, bor du i storstaden eller ute på landet? Din bil utsätts för en rad olika risker beroende på var du kör, hur ofta och vilken trafik det är i området.

Om du kör varje dag, och ofta på landsväg, kan det vara bra med en tilläggsförsäkring, till exempel en djurkollisionstillägg. Men om du endast kör då och då, och inte när det är halt ute, kan du klara dig med ett billigare alternativ.

Kort om halv- och helförsäkring

En trafikförsäkring är ett måste för alla bilar, så länge den inte är avställd. Men förutom denna kan du även välja att teckna en halv- eller helförsäkring. En halvförsäkring innebär att du får rättsskydd, trafik-, brand-, maskin-, glas-, och räddningsskydd.

En helförsäkring innebär allt som ingår i trafikförsäkringen och halvförsäkringen plus en vagnskadeförsäkring. Skulle du råka ut för en olycka täcker denna skador på din bil, även om det var du själv som orsakade olyckan. Vagnskadeförsäkringen täcker även skador vid skadegörelser och viltolyckor. En vagnskadeförsäkring behöver du endast om bilen inte har vagnskadegaranti, vilket ingår ifall du köpt en ny bil.

Helförsäkringar tecknas främst för bilar under 10 år, men den kan även vara bra för äldre bilar som har ett högre värde.

Oavsett om du väljer en halv- eller helförsäkring kan du också lägga till tilläggsförsäkringar, som kan vara allt från självriskreduktion vid skadegörelser till vägassistans och trafikolycksfallsförsäkring.

En bilförsäkring gäller runt ett år, därefter kan du jämföra försäkringar igen och se ifall det finns ett bättre alternativ. Om du köper ny bil är det alltid rekommenderat att du kollar upp vilka försäkringar som är bäst.