Smart bilägande 2021

Smart bilägande 2021

Bilägandet har i sin helhet förändrats på senare tid och det finns idag betydligt fler alternativ för att införskaffa en bil än tidigare. I den här artikeln ger vi dig en närmare insikt i hur ett smart bilägande kan se ut idag.

Vilka är de olika alternativen och är det möjligt att gå runt det traditionella ägandet?

Långtidshyra bil

Att köpa en bil är något som kräver eftertanke och framförallt rätt ekonomiska förutsättningar. För många är just bilköpet en av de största investeringarna i vardagslivet och därför också ett viktigt moment. Det handlar om att lägga pengarna på rätt objekt så att det blir lönsamt i längden att äga bilen.

Tidigare var i stort sett det enda alternativet för privatpersoner som önskade en egen bil att köpa en bil från en handlare eller privat. Att låna en bil under en längre period eller leasa på samma upplägg som företag var länge inte möjligt för den enskilde privatpersonen. Idag ser dock förutsättningarna helt annorlunda ut tack vare riktigt gynnsamma leasingupplägg. Stora tillverkare som till exempel Mini erbjuder privata kunder att långtidshyra under en period som normalt sett uppgår till tre år. Den som vill veta mer om privatleasing hittar ett stort utbud på nätet där det också går att jämföra olika leasingalternativ.

Fördelar med privatleasing:

– ingen kontantinsats som vid billån

– månadskostnad baserad på olika faktorer

– flera bilkostnader ingår i månadsavgiften

Det är med andra ord inte särskilt märkligt att allt fler svenskar väljer att privatleasa en bil istället för att köpa en ny bil. Med stor sannolikhet kommer även intresset för privatleasing att öka ännu mer, vilket med tiden också kommer innebära än fler kundförmåner.

Smarta billån

När det gäller finansiering av ett bilköp har även den biten förändrats sedan en tid tillbaka. Idag erbjuder de flesta banker olika typer av upplägg som är specifikt anpassade för att finansiera bilköp. Det krävs ett startkapital för att betala en insats för bilen, precis som vid bostadsköp, men återbetalningsupplägget kan anpassas till den enskilde individens ekonomi.

Närvaron av nätbaserade låneinstitut har dessutom skjutit i höjden på senare år, vilket lett till ett ökat utbud av låneupplägg. Så kallade “blancolån” kan exempelvis användas för att köpa en bil och innebär att lånet finansieras utan bestämt ändamål. Låneaktörer som primärt verkar online tenderar i regel att ha tämligen tuffa återbetalningskrav, men å andra sidan är möjligheterna till ett beviljat lån större än hos en traditionell bank.