Ford Motor Company

Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett multinationellt fordonskoncern som grundades av Henry Ford år 1903. De första bilarna som företaget kom ut med var relativt enkla, men det spelade ingen roll. Företaget växte snabbt och blev en av USA:s största biltillverkare och därefter en av världens största. I början av 1990-talet hade Fordkoncernen över 300 000 anställda i över 25 olika länder, varav drygt hälften av de anställda var i USA.

Det var år 1908 som företagets första genombrott kom till, och det var i form av T-Forden. Det tillverkades över 15 miljoner exemplar av T-Forden vilket slutade med att hälften av alla bilar i USA år 1918 var just av T-modellen. Men ett år senare gick företaget igenom en förändring, Henry Ford gav över ledningen till sin son Edsel Ford. Ford hade blivit ett globalt företag år 1920 och det bildades egna Ford-bolag i bland annat Europa.

Den första europeiska anläggningen byggdes i Manchester år 1911 och 1917 öppnade de sin första fabrik i Irland. Företaget fortsatte att sprida sig över världen och öppnade fler och fler butiker. Allt eftersom har dock vissa av dessa stängts ner, men bilarna har ändå fortsatts att säljas i de flesta länder och de fortsätter att vara en av de allra största biltillverkarna, framförallt i USA där de producerar bilarna i flertal städer runt om i landet.

Företaget kom till Sverige

Trots att bilarna hade sålts över de flesta delar av världen insåg man i Sverige att det blev väldigt dyrt med alla skatter och tullavgifter varje gång man förde in bilar i landet. På 1930-talet öppnades därför en Fordfabrik i Stockholms Frihamn. Fabriken byggdes i två etapper, den första byggdes mellan 1929-1931 och bestod av verkstad, lager samt kontor på över 8500 kvadratmeter. Den andra delen av fabriken var klar på slutet av 1940-talet och bestod av ett löpande band där bilarna monterades. Ford hade nämligen bestämt sig från början att företaget skulle satsa på löpandebandprincipen eftersom det var ett sätt att minska själva byggtiden för en bil.

Företaget var kvar i Frihamnen fram till 1994 då det flyttade till Sollentuna och fastigheten blev uppköpt av Stockholm Stad. 1999 köpte Ford upp Volvos personbilstillverkning men valde att sälja det vidare till Zhejiang Geely Holding Group, ett kinesiskt företag år 2010.