Audi och Volkswagen

Audi och Volkswagen

Audi

August Horch grundade företaget Audi år 1909 efter att han blev tvingad att lämna det tyska bilföretaget Horch. Eftersom han inte hade rättigheterna till varumärket Horch var han tvungen att välja något annat när han skulle starta ett nytt bilföretag. Det var Franz Fikentscher, en investerare som gick in i bolaget, vars son som föreslog det nya namnet Audi. August gillade det och grundade Audi Automobilwerke GmbH. Den första bilen som tillverkades var Audi Typ A och mellan 1910-1912 tillverkade företaget 140 exemplar.

På 1930-talet förenades företaget Audi med ursprungliga Horch samt två andra biltillverkare under namnet Auto Union. De fortsatte tillverka ett antal bilar till slutet av 1930-talet då den sista bilen under Audi tillverkades. Företaget tog då en sorts paus och det dröjde fram till 1965 innan Audi åter igen dök upp på marknaden. Det var tack vare Volkswagen som Audi igen kom till efter att de valde att köpa upp företaget.

När Volkswagen köpte upp företaget Auto Union byttes namnet tillbaka till Audi och trots en seg start började bilmärket växa och i slutet på 1960-talet lanserade de modellen Audi 100 vilket blev en storsäljare och räddade Audi som ett eget märke. Idag är Audi ett av de större bilmärkena i världen och de fortsätter att komma ut med nya modeller.

Volkswagen

Volkswagen bildade år 1937 i Berlin med idén om att skapa en tysk folkbil. Huvudkontoret finns i Tyskland, i samma stad där den allra första fabriken finns. Men allt eftersom att företaget har växt och utvecklats har det även öppnat kontor i flera andra länder på de flesta kontinenter.

“Bubblan”

En av Volkswagens allra mest kända bilmodell är Volkswagen Typ 1, också kallad för Bubblan. Den började tillverkas redan år 1938. Det var dock först efter andra världskrigets slut som tillverkningen av bilen verkligen tog fart. Bilen börjades till och med skickas till andra länder. På 1950-talet, efter att företaget vidareutvecklat modellen, kom det ut en sportigare modell. Bubblan fortsatte vara en av deras populäraste bilar vilket gjorde att företaget fortsatte att utveckla och tillverka modellen i nyare versioner ända fram till 2000-talet.

Bra att veta om biltillverkare

De flesta personer känner till att det finns ett stort antal med olika bilmärken. Vad de flesta inte känner till är att tillverkarna bakom bilarna ofta är densamma till ett flertal märken. Det är alltså inte helt rätt att säga att Volkswagen och Audi är två separata eftersom de ingår i samma huvudföretag. För att ge en så enkel förklaring som möjligt kan man säga att en koncern, vilket är en sammanslagning av företag, håller de olika märkena separat trots att de egentligen kan ses som ett enda stort bilföretag. På Wikipedia finns det bättre förklaringar.