Rally

Rally

Rally är en motorsportstävling som innebär att man ska ta sig en viss sträcka på så snabb tid som möjligt. En rallytävling körs på sträckor som är avstängda från annan trafik och ibland kan tävlingarna även ha specialsträckor där förarna måste hålla sig till de allmänna trafikreglerna som gäller. Till skillnad från andra biltävlingar brukar det sitta en extra person i bilen under en rally-tävling. Dennes uppgift är att vara kartläsare.

Olika rallytävlingar

Allt eftersom att sporten växt i popularitet har det kommit fler varianter av sporten. Största skillnaden på de olika varianterna är sträckan man kör. Rallysprint är en variant som innebär att man kör samma sträcka ett visst antal gånger, det brukar dessutom inte finnas någon tidstagning som vid klassisk rally. Rallysprint-varianten är dessutom lättare att anordna jämfört med de större rallytävlingarna. Åskådare behöver nämligen inte ta sig ut på långa sträckor för att se tävlingen utan kan hålla sig till ett visst område.

Specialsträckor som körs i rally är de sträckor där man brukar ta tid på hur snabbt en förare tar sig från start till mål. Det finns rallytävlingar som är en blandning av rally och rallysprint.

Olika klasser

Förutom de olika varianterna av sporten finns det även olika klasser inom varje variant. De olika klasserna bestämmer vilken sorts bil som får användas, till exempel om den får vara trimmad eller hur gammal den får vara. Det finns klasser som endast tillåter tvåhjulsdrivna bilar samt klasser som tillåter både två- och fyrhjulsdrivna.

Grupp A anses vara den friaste klassen. Här finns det nästan inga begränsningar på hur trimmad bilen får vara och det spelar ingen roll om den är två- eller fyrhjulsdriven. Grupp B var en klass som endast fanns mellan år 1982 till 1986. Den bestod av de kraftfullaste bilarna vilket resulterade i ett antal krascher, några med dödlig utgång. Man valde därför att ta bort denna klass för att undvika fler skador.

Det finns också andra sorts klasser, ett exempel är Appendix K vilket är en internationell klass för äldre bilar. Men klassen går även att dela in i mindre klasser beroende på åldersgräns och cylindervolym. Bilarna som tävlar i denna klass i Sverige måste vara tillverkade 1981 eller tidigare för att de ska vara tillåtna inom klassen.