Drifting

Drifting

Drifting är en unik bilsport som går ut på att föraren ska göra kontrollerade sladdar som sedan blir bedömda. Sporten kom till i Japan för inte så länge sedan, personer driftade ner för branta vägar för nöjets skull. Det brukade vara två bilar åt gången som samtidigt tog sig ner för vägarna och med tiden var det fler och fler som fick reda på vad som pågick på berget under kvällarna.

Fler och fler började dyka upp för att se den spännande tävlingen mellan två bilar. Polisen satte dock stopp för detta efter en viss tid eftersom det ansågs som en fara. Tävlingarna var då tvungna att ske i smyg. Det slutade dock med att ett motorjournalist grundade D1 Grand Prix Racing Series, vilket var en laglig form av drifting.

En av reglerna som gäller för att få delta i D1-serien är att bilen måste vara bakhjulsdriven. Skulle bilen i originalformat vara en fyrhjulsdriven måste den omkonstrueras till att vara bakhjulsdriven. Till en början var det endast i Japan som tävlingen fanns, USA fick dock reda på den men det var svårt att anordna tävlingar eftersom den fortfarande inte hade blivit laglig i landet. Man bad då förbundet i Japan att hjälpa till med att få sporten accepterad i USA. Därefter tog det inte lång tid innan fler länder upptäckte sporten och började utöva den. De flesta länder följer samma regler, men det finns länder där det utövas en egen version av sporten, till exempel Norge där det endast en kurva som föraren ska ta sig igenom.

Förutom att det är många som utövar drifting som ett nöjesmoment finns det även flera länder som håller i riktiga tävlingar.