Formel 1

Formel 1

Formelbilsracing är en bilsport där alla tävlande deltar med en speciell sorts bil. Bilen har en kaross som inte täcker hjulen och motorn sitter bakom föraren. Sporten tävlas i olika klasser, den högsta klassen är Formel 1.

Om sporten

Formel 1 är som sagt den högsta klassen inom formelbilsracing, det är också den populäraste. Sporten går ut på att ett antal förare kör runt på en asfalterad bana i speciella bilar. Det finns tävlingar som anordnas både på tävlingsbanor och på avstängda gator.

Sporten härstammar från Europa men har utvecklats till att bli en global sport. Tävlingar sker i flera länder runt om i världen och sedan år 1950 har det anordnas årliga världsmästerskap. En säsong består av flera deltävlingar som körs i olika länder. Tidigare anordnade de flesta länder som deltog sin egen deltävling, men det har förändrats. Nu anordnar istället endast vissa länder deltävlingarna för att på så sätt dra till sig en ännu större publik. Det är också ett sätt att minska alla lopp som måste köras innan finalen. Ifall alla länder skulle anordna en deltävling skulle en säsong bli mycket längre och komplicerad.

Kvalificeringen

Själva kvalificeringen består av tre delar, det är 20 bilar som börjar den första delen. Del 1 innebär att alla bilar ska köra så många varm som möjligt på 18 minuter. De fem långsammaste får sedan lämna kvalificeringen och tilldelas startplatserna 16 till 20. Del två innebär att de resterande bilarna ska köra så många varm som möjligt på 15 minuter och de fem långsammaste får lämna med startplatserna 11 till 15. Sista delen i kvalificeringen ger bilarna endast 12 minuter till att köra så många varv som möjligt. Den förare som fått snabbast tid på ett varv blir placerad längst fram på startgriden, den med näst snabbast tid får andra plats och så vidare.

Tävlingen

En tävling i Formel 1 börjar med att bilarna först kör ett formationsvarv, alla bilar ska där hålla den position de blivit tilldelade i kvalificeringen. Sedan ställer de sig på sin plats och väntar på startsignalen. Tävlingen avgörs genom poäng, den förare som har samlat flest antal poäng under hela säsongen. Det behöver alltså inte vara den förare som tar första plats i sista loppet som vinner. Men det hjälper att ta första plats eftersom den som tar förstaplats blir tilldelad mest poäng.

Om bilarna

Enligt Formel 1-reglerna måste stallen konstruera tävlingsbilarna själva, de får dock köpa motorer från andra tillverkare. Motorn som är placerad bakom föraren och framför de bakre hjulen ska bestå av en turbo-laddad 1,6 liter 6-cylindrig motor, och den måste ha runt 600 hästkrafter. Även växellådorna måste varje team själva bygga, och enligt reglerna ska dessa bestå av 8 växlar som föraren växlar med hjälp av paddlar som sitter vid ratten.