Att tänka på när man säljer sin bil

Att tänka på när man säljer sin bil

Det finns mycket man måste tänka på när man ska sälja sin bil. Det första att tänka på är om man vill sälja bilen själv eller låta ett företag ta hand om försäljningen. Väljer man ett företag behöver man inte göra särskilt mycket eftersom de sköter allt från prissättning till att visa bilen för köpare. Väljer man däremot att sköta försäljningen helt själv finns det lite mer man måste tänka på.

Det första man bör göra är att fixa upp bilen. Skulle det vara något fel på bilen kan det vara bra att laga detta ifall man vill få ett så bra pris som möjligt för bilen. Väljer man inte att fixa den, även om det endast gäller en liten repa är det viktigt att man berättar för den eventuella köparen att det finns skavanker. Man får också räkna med att inte få lika mycket betalt för bilen ifall den inte är hel. Är man osäker på vilket pris man ska ta för bilen kan man ta en titt på vad andra har satt för pris på samma modell eller vända sig till företag/hemsidor som hjälper till med att värdesätta bilar. Vissa hemsidor har en funktion där man skriver in bilmodellen, vilket år den är från och får på så sätt fram ett pris.

Andra viktiga saker att tänka på är att skriva ett avtal, eller köpekontrakt. I kontrakten ska allting som säljaren och köparen kommit överens om skrivas, från eventuella problem med bilen till pris och avbetalning ifall köparen inte har råd att betala hela summan på en gång. Hos Konsumentverket finns det mall för hur ett köpekontrakt kan se ut ifall man behöver lite hjälp.