Praktisk anpassning av bilar

Praktisk anpassning av bilar

Bilbranschen har avancerat på flera plan under de senaste åren, inte minst när det gäller teknik och anpassning. Idag erbjuds lösningar för i stort sett de flesta typer av transportbehov eller krav på fordon och trafik. Den traditionella skåpbilen är mer flexibel och bättre utrustad nu än tidigare.

Den moderna skåpbilen präglas av stor potential när det gäller anpassning. Med stor förmodan kommer fordonstypen i allt högre grad anpassas för olika miljöer, branscher och förutsättningar. Självklart även med miljö och klimat som nyckelord i utvecklingen. Häng med så berättar vi mer!

Nysatsningar och framtidstro

Bilbranschen befinner sig i en stark utvecklingsfas där framtiden präglar teknik och tillverkning. Det handlar helt enkelt om att anpassa den nya generationens fordon till nya förutsättningar och krav. Miljö och klimatpåverkan är självklara ingredienser när det gäller fordonsindustrin och det är ingen skillnad mellan olika fordonstyper. Det är inte bara familjebilar som lanseras i elmotorversion utan även de traditionella skåpbilarna anpassas för framtiden.

Ett exempel är vad som sägs bli framtidens skåpbil och är ett samarbete mellan Ford och Volkswagen. Något gemensamt ägande är det inte frågan om, utan ett tekniskt och resursbaserat samarbete. Viktiga inslag så som eldrift och mobilitet är något branschens ledande transportbilstillverkare jobbar utifrån. Att samla kompetens och kunskap gällande detta genererar goda förhoppningar om en framtida skåpbil som uppfyller både krav och behov.

Ett annat bevis för att bilbranschen på allvar anammat det flexibla och anpassningsvänliga tänkandet ser vi i den nya typen av fordonsinredningar. Väletablerade e-handelsaktörer som Work System erbjuder lösningar som täcker behov inom allt från förarmiljö och säkerhet till arbetsförutsättningar. Den moderna skåpbilsinredningen går hand i hand med branschens fokus på mobilitet, vilket vi redan varit inne på. Det är alltså enklare än någonsin att anpassa fordon som på olika sätt används i arbetsvardagen. Med det sagt ska vi ändå betona det faktum att moderna skåpbilar faktiskt även är praktiska i andra miljöer. Det är något som transportbilsjätten Ford inte minst visat via sina nyare modeller skåpbilar som även kan kategoriseras som familjebilar.

Smart och automatiserad teknik

Bilbranschen är i en ständig utveckling och på senare tid har vi sett en tämligen ryckig utveckling. Det hållbara tillverkningsfokuset står i centrum, men samtidigt är det fortfarande flest dieseldrivna fordon på våra vägar. Med andra ord finns ännu mycket att vänta av bilindustrin som ändå verkar hårt för att hänga på andra tekniska fenomen. Ett exempel är den automatiserade tekniken där det redan idag testas med självkörande bilar. Det kommer dock dröja innan vi kan vänta oss möta en självkörande skåpbil – lagstiftning och säkerhet är faktorer som påverkar utvecklingstakten.

IoT är ett starkt växande fenomen och innebär att apparater kontrolleras och styrs via inbyggda sensorer med hjälp av smart teknik (mobiler, surfplattor). I transportbranschen är IoT en del av den tekniska utvecklingen där fordonssystem synkroniserar med centrala och mobila enheter. Förmodligen är det just bilbranschens förmåga att verka som en slags spindel i nätet inom många olika områden.