Vinterdäck och sommardäck

Vinterdäck och sommardäck

I Sverige finns det lagar om vilken sorts däck man måste använda. Mellan 1 december till 31 mars är det ett måste att ha vinterdäck. Det finns två typer av vinterdäck, en typ är dubbdäck och den andra innebär däck som består av en gummiblandning och har ett visst mönster som är anpassat för väglaget under kallare klimat. Trots att det är mellan december och mars som det är lag på vinterdäcken får man använda sig av dubbdäck från och med 1 oktober fram till 15 april. Det beror på att väglaget kan vara isigt en längre period i vissa delar av landet.

När det gäller tyngre fordon fler lagar man måste följa. På Transportstyrelsens hemsida går det att läsa mer om dessa lagar.

Sommardäck är helt enkelt de däck utan dubbar och däck som inte alltid har lika djupa mönster som de odubbade vinterdäcken. Vissa rekommenderar dock att man använder sig av sommardäck med vissa mönster, framförallt om man bor där det regnar ofta. Vägen kan nämligen bli lite hal av regn och då hjälper det att man har däck som klarar av ett vått underlag.