Två miljövänliga bilar

Två miljövänliga bilar

Vi alla är ansvariga för vår omgivnings miljö och hållbarhet. I själva verket påverkar det långsiktigt den ekonomiska utvecklingen i hela världen. Av denna anledning är den 5 juni utsedd som Världsmiljödagen.

Denna ökade medvetenheten om miljön har gjort att allt fler branscher strävar efter att agera mer hållbart. Fordonsbranschen är en av dessa branscher där stora tekniska framsteg gjorts, däribland laddhybrider och elbilar. Bilmärken som Audi, Ford och Volvo erbjuder många miljövänliga alternativ när det kommer till att köpa en ny bil. Två nya miljövänliga bilar från välkända bilmärken beskrivs här som tack vare införd teknik uppnår mycket låg miljöpåverkan. Det kan vara lockande att köpa en begagnad bil för pengarnas skull.

1. Toyota Prius

Denna bil är utan tvekan en ekologisk ikon. Prius släpper ut 42 procent mindre koldioxid än en konventionell bil efter fem år. Dessutom laddar den sig själv. Prius har ett system som gör att bilföraren inte behöver ansluta den till en strömkälla eftersom den laddar upp sig själv. Vid varje inbromsning och hastighetsminskning återvinner Prius automatiskt energi. Under långa bilresor kan funktionen “B” användas för att maximera dess effektivitet.

När bilen är avstängd stängs motorerna automatiskt av för att inte förlora energi. En Toyota Prius kostar drygt tre miljoner kronor.

2. Ford Fusion Hybrid

Ford Fusion Hybrid erbjuder såväl kraft som ekologi. Den drivs av ett litiumjonbatteri som automatiskt laddas upp av en generator. Modellen från 2018 stänger automatiskt av bensinmotorn och växlar över till elmotorn vid låga hastigheter. Detta tillåter alltid optimerad prestanda och kraft i höga hastigheter. Samtidigt minskas utsläpp av koldioxid, särskilt i stadstrafik där avgasutsläpp minst önskas. Ett ytterligare plus är dess hybridmotor som är tystare än en konventionell motor. Priset är fem miljoner kronor.