Folkrace

Folkrace

Folkrace är en motorsport som körs på antingen grusbanor eller asfaltsbanor med bilar som måste vara byggda efter vissa säkerhetsföreskrifter. Bilarna måste bland annat ha en skyddsbur, de får dessutom inte ha en maxhastighet över 80 kilometer i timmen. Innan en tävling börjar finns det en teknisk funktionär som tar en titt på bilarna för att se att de följer alla regler.

Sporten kom till Sverige på 1980-talet från Finland. De första provtävlingarna kördes år 1981 och sporten blev efter det en snabb succé. Under det första året kördes det över 60 tävlingar och det första reglementet skrevs. Efter runt 6 månader hade nästan 4000 personer löst en tävlingslicens i Sverige.

Målet med sporten är att man ska ta sig runt banan så snabbt som möjligt, i alla fall innan de andra bilarna. Under tävlingen är det dock tillåtet att krocka i motståndarna som ett sätt att försöka sakna ner dem och förhindra att de tar sig i mål. På grund av detta är det viktigt att förarna har på sig skyddskläder vilket vanligtvis består av en flamsäker, luva, handskar, overall och skor, hjälm och en skyddskrage för nacken.