Köpa begagnad bil – detta ska du tänka på!

Köpa begagnad bil – detta ska du tänka på!

Att köpa bil begagnat är väldigt vanligt. Det är just via bilhandlare eller privatpersoner som man kan hitta de riktiga guldkornen till väldigt bra priser. Tyvärr är det också just här som man kan gå på en riktig nitlott. Därför är det inte helt ovanligt att man väljer att ta med sig en bekant eller en vän som är väldigt duktig på bilar. På så sätt är det lättare att upptäcka fel och problem. Det är dock inte alla som har möjlighet att ta med sig någon och då kan en checklista vara bra att ha till hands.

Det finns många annonssajter och sidor som du kan använda dig av när det är dags att köpa bil. Innan du beger dig ut på dessa behöver du ta reda på vad det är för bil som du vill ha och vad du ska använda bilen till. Du behöver även fundera på hur många personer bilen ska rymma och hur stort bagageutrymme du behöver.

Checklista för din begagnade bil

Kontrollera bilen – Att kontrollera bilen du är intresserad av är otroligt viktigt för att du ska kunna upptäcka problem. Det gäller både utsida och insida av bilen. Titta bland annat på lacken och säkerställ att det inte finns några luftbubblor i den. Detta betyder vanligtvis att det finns rosthål som du kommer behöva hantera. Titta också på däcken och mönsterdjupet. Är däcken slitna kan du köpa bra och billiga begagnade däck i samband med ditt bilköp.

Hur länge har säljaren haft bilen? – Det här är en mycket viktig fråga som alla bör ställa bilförsäljaren. En bil som fungerar felfritt och som är snygg och fräsch säljs vanligtvis inte efter väldigt kort tid. Om bilägaren har haft bilen en väldigt kort stund bör du vara uppmärksam. Det gäller även om bilen har haft många tidigare ägare innan.

Besiktning – Hur ser det ut med papper från den senaste besiktningen? Är det något som inte är åtgärdat ännu eller finns det problem som är lättåtgärdade och som du med fördel kan fixa själv? Gäller det sistnämnda har du nu stora möjligheter att få ner priset lite till. Våga pruta!

Hur låter motorn – Motorn på en bil ska vara mjuk och låta fint. Du kan lyssna på motorn genom att låta bilen stå på tomgång och lyfta upp motorhuven. Det ska inte finnas några knakningar, slammer eller oljud. Motorn ska dessutom vara torr och det ska inte finnas några spår av läckage.

Provkör – När du provkör bilen ska du inte bara känna efter så att den är skön att sitta i, den ska även reagera bra på bromsning, styrning och gaspådrag. Växlarna ska vara smidiga och vara enkla att använda sig av och bilen ska kunna växla upp så väl som växla ner lika smärtfritt.